11 tipov, ako byť eco friendly, pre vás a vaše auto

2795
Rated 0,0 out of 5

Klimatická kríza je problémom, ktorý sa týka každého z nás. Separovanie, cestovanie hromadnou dopravou či kúpa udržateľných vecí – ak sa vám zdá, že ide len o maličkosti, nezabúdajte, že každá drobnosť môže pomôcť. A keďže ide o dôležitú a mimoriadne aktuálnu tému, v našom najnovšom blogu sme sa pozreli na niekoľko tipov, ako byť eco friendly aj pri bežnom používaní vášho auta. Neváhajte a pokúste sa zapojiť aj do vášho každodenného života aspoň niektoré z nich. Navyše, väčšina z našich rád priaznivo ovplyvní aj bezpečnosť pri jazde a stav vašej peňaženky.

eco friendly tipy, eko jazda, červené retro auto, leto, príroda
Zapojte do vašej každodennej rutiny tieto tipy a pomôžte životnému prostrediu

Ročne sa vyrobí okolo 67 miliónov áut

Neveríte? Túto štatistiku prináša stránka Theworldcounts.com, nájdete tu aj presný počet áut vyrobených za tento rok, ktorý sa každú sekundu zvýši. Šialené, však? Zároveň netreba zabudnúť podotknúť, že autá patria medzi najviac recyklované produkty na svete, až 85% materiálov z nich sa opätovne používa.

retro auto, výroba áut, eco, príroda
Keby sme spočítali všetky doteraz vyrobené vozidlá na svete, bolo by ich takmer 92 miliónov

Vozidlá predstavujú pre životné prostredie veľké zaťaženie nielen pre ich masívnu výrobu. Hlavným problémom sú predovšetkým emisie a výfukové plyny, ktoré autá vypúšťajú do ovzdušia. Preto sa čím ďalej tým viac hovorí o alternatívnych palivách, elektromobiloch či plug-in hybridoch. Aj ak nemáte ani jedno z nich a používate vozidlo na benzínový alebo dieselový pohon, životnému prostrediu môžete pomôcť hneď niekoľkými každodennými maličkosťami. Poďme sa pozrieť na to, akými.

1. Nezabúdajte na pravidelnú údržbu auta

Auto s pravidelnou kvalitnou starostlivosťou je vlastne udržateľným ekologickým autom. Nepodceňujte preto signály vášho vozidla, že niečo nie je v poriadku, no nezabúdajte na návštevu servisu ani vtedy, keď nie je žiaden problém. Pravidelná údržba nielenže ušetrí vašu peňaženku od nečakaných výdavkov a opráv, ktorým sa dá predchádzať, ale môže aj zvýšiť efektivitu a životnosť vášho auta a ovplyvniť množstvo vypustených emisií.

Kedy ste boli s autom v servise naposledy? Medzi dôležité pravidelné úkony by mali patriť najmä výmena oleja, sviečok a filtrov či autodiagnostika.

2. Starajte sa o pneumatiky

Pýtate sa, ako to súvisí so životným prostredím? Okrem zvýšenia vašej bezpečnosti pri jazde dokážu správne nafúkané pneumatiky aj znížiť spotrebu auta. Pri správnej starostlivosti o ne tiež predĺžite ich životnosť. Odborníci z kalifornského Firestone vo svojom blogu odporúčajú kontrolovať tlak v pneumatikách pravidelne aspoň raz mesačne.

Pri pneumatikách netreba okrem tlaku zabúdať ani na prevenciu pred poruchami, správnu údržbu a bezchybné skladovanie. Všetko o tom, ako sa správne starať o vaše pneumatiky, sa dozviete v našom blogu na túto tému.

tlak v pneumatikách, pneumatiky, kolesá na aute, retro auto, červené auto
Kedy ste naposledy kontrolovali tlak vo vašich pneumatikách?

Chystáte sa kupovať nové pneumatiky? Aj k tomu môžete pristúpiť ekologicky. Pri výbere sa skúste zamerať na tzv. palivovo-efektívne modely, ktoré prinášajú nízky odpor, čo znamená menšiu spotrebu energie. Pri kúpe sa pozerajte aj na hmotnosť pneumatík; čím budú ľahšie, tým spôsobia menšie trenie a spotrebujú menej paliva.

3. Dajte si pozor na zbytočné preťaženie auta

Lyžiarska sezónaskončila, vy však stále máte na streche namontované nosiče či truhlu? Alebo vozíte v kufri milión zbytočností, ktoré nik nepoužíva? Aj tieto veci vedia vaše auto zbytočne zaťažiť, čo so sebou prináša zvýšenú spotrebu a viac vypustených emisií. Odpoveďou je teda jednoducho vyložiť či odmontovať z auta to, čo už nepotrebujete alebo nepoužívate – okrem životného prostredia sa to odrazí aj vo vašej peňaženke.

nosiče na auto, zima, retro auto v zime
Nezabudnite zložiť strešné nosiče z auta hneď po ukončení lyžiarskej sezóny

4. Nenechávajte zbytočne zapnuté auto na voľnobeh

Každý z nás zrejme raz za čas len tak zaparkuje a sedí v naštartovanom aute. Možno zvyknete takto čakať na priateľku pred prácou alebo pred reštauráciou na objednanú večeru, možno ide len o zlozvyk. Ak sa do tejto situácie však dostávate častejšie, mali by ste ju skúsiť obmedziť. Zo sekúnd sa totiž rýchlo stávajú minúty, a desiatky minút prinášajú desiatky litrov zbytočne spáleného paliva. Okrem vašich financií opäť utrpí aj životné prostredie, a tak skúste radšej vypnúť motor a čakať v nenaštartovanom aute.

5. Naplánujte si jazdu vopred

Ráno sa preveziete po kávu a raňajky, pred obedom letíte na stretnutie do neďalekého mesta, na obed vyzdvihujete objednávku na pošte v centre a podvečer mierite na nákup. Štyri parkovania, štyri štartovania, štyri cesty autom. 

Pri nečakaných situáciách sa nič nedá robiť, ak však vopred viete, čo vás v konkrétny deň čaká, skúste si cestu naplánovať. Nielenže ušetríte váš čas, spotrebujete aj menej paliva a spravíte niečo pre planétu.

6. Dodržiavajte maximálnu povolenú rýchlosť

Verili by ste, že aj taká banalita ako dodržiavanie predpisov dokáže pomôcť životnému prostrediu? Je to tak, k tomuto bodu však treba ešte čosi dodať: pokúste sa jazdiť nielen predpisovo, ale aj čo najstabilnejšou rýchlosťou.

dopravné značenie, dopravné značky, stop, zastav, značka stop
Vidíte už z diaľky červenú na semafore či značku STOP? Zbytočne nepridávajte, vyhnete sa prudkému brzdeniu

Pri udržiavaní konštantnej rýchlosti spotrebujete oveľa menej paliva, ako keď stlačíte plyn na podlahu a vzápätí brzdíte, lebo sa zľaknete prípadného radaru. Podľa štatistík z USA dokáže tento typ agresívnej jazdy zvýšiť spotrebu až o 15-30% na diaľnici a o 10-40% v bežnej mestskej premávke. Skúste teda jazdiť opatrne a stabilne.

7. Šetrite brzdy

Zvyknete sa na rovine rozbehnúť a potom prudko brzdíte pred zákrutou? Zbytočne trápite vaše brzdy. Skúste jazdiť opatrnejšie a s väčšou predvídavosťou, vyhnete sa tak prudkému brzdeniu a budete môcť udržiavať konštantnú rýchlosť, ktorá je – ako sme spomenuli v predchádzajúcom bude – pre životné prostredie dôležitá.

8. Používajte klimatizáciu

Že pustená klíma zvyšuje spotrebu a na krátke trasy radšej otvárate okná? V niečom máte pravdu, v niečom nie. Hoci klimatizácia čiastočne vplýva na zvýšenie spotreby paliva, počas horúcich dní je rozhodne lepšou voľbou ako otvorené okná, ktoré zvyšujú odpor vozidla. Aj na krátke trasy sa tak v lete odporúča zapínať klimatizáciu, a to na miernych stupňoch. 

TOP

Klima Fresh na rýchlu dezinfekciu 👌

  • kvalitný osviežovač v plechovke
  • vytvorí sviežu atmosféru
  • s jednoduchým použitím, ktoré zvládne každý

9. Umývajte vaše auto ekologicky

Čistíte vaše auto pravidelne? Aj tu existuje niekoľko spôsobov, ako byť aj pri umývaní auta eco friendly. 

Používajte umyvárne

Áno, na prvý pohľad sa môže zdať, že ručné pravidelné umývanie auta je dobrou voľbou pre vašu peňaženku, čas i ekológiu; jednoducho vozidlo umyjete hadicou priamo pred bytovkou, garážou či na príjazdovej ceste. Opak je však pravdou. Okrem toho, že pri takomto spôsobe umývania miniete veľa vody, špina z vášho auta sa dostáva do bežnej kanalizácie, čo môže viesť napríklad k poškodzovaniu ekosystému.

autoumyváreň, umývanie auta, eko umývanie auta, umývanie auta eco friendly
Autoumyvárne sú dobrou voľbou aj z hľadiska životného prostredia

Naopak, umývanie auta v umyvárni vám zaručí, že odpadová voda skončí v špeciálnych kanalizačných systémoch. Ako podotýka anglický blog o eko tipoch, komerčné umývačky navyše využívajú špeciálne elektronické systémy a vysokotlakové trysky, ktoré znižujú množstvo použitej vody na minimum.

TOP

Interiér aj exteriér? Použite univerzálny čistič 🧼

  • obsahuje vysoko kvalitné prísady
  • vyčistí rozpučený hmyz, mastnotu, decht, hrdzu
  • vhodný na plasty, sklo, gumu, kožu, textíliu
  • s možnosťou zriediť vodou

Umývanie ručne? S eko prostriedkami

Ak ste predsa len fanúšikom ručného umývania auta, možnosťou sú špeciálne ručné umývačky áut. Pri výbere čistiacich prostriedkov a šampónov dbajte aj na ekologický aspekt. Okrem kozmetiky s rozložiteľnými či recyklovateľnými obalmi sú možnosťou aj špeciálne mydlá bez fosfátov a škodlivých chemikálií, vysvetľuje zaujímavý anglický článok o ekologickom umývaní áut. Jedným z ekologických spôsobov ručného umývania je aj čistenie bez vody – s pomocou handričky a spreja či striekacej pištole.

10. Investujte do recyklovateľných autodielov

Ako príklad môžeme uviesť napríklad filtre; či už peľový, ktorého úlohou je čistenie vzduchu v kabíne, olejový, zabezpečujúci správny prechod motorového oleja alebo vzduchový, ktorý chráni motor pred znečistením. Každý z nich je potrebné raz za čas vymeniť. Niektoré častejšie, iné menej často, isté však je, že ak pri ich výmene zvolíte opakovane použiteľnú náhradu, znížite odpad a pomôžete prostrediu.

Len u nás

Hľadaj autodiely podľa značky 🚘

Nájdi autodiely, ktoré sedia presne na tvoje auto

  1. zaklikni značku 🚘
  2. zvoľ model 🚗
  3. vyber motor ⚙️

Hotovo! Hľadáš v prehľadnej ponuke autodielov presne pre teba ✔️

Podobne sa dá pristúpiť aj k iným autodoplnkom. Pri kúpe autokozmetiky sa pozrite, či obal, v ktorom je zabalená, je recyklovateľný. Aj pri nákupe autodoplnkov premýšľajte udržateľne – nekupujte, čo nepotrebujete alebo nebudete používať, a keď sa už rozhodnete niečo kúpiť, radšej investujte do kvalitného produktu s dlhou životnosťou, ako do lacnej náhrady, ktorú budete musieť každú chvíľu meniť.

11. Nechajte auto raz za čas oddýchnuť

Kedy ste naposledy išli do práce hromadnou dopravou? Alebo na bicykli, elektrickej kolobežke či peši? Skúste si dať nový záväzok a odľahčite ovzdušie od emisií z vášho auta aspoň raz za týždeň. Okrem ekologických plusov spravíte niečo aj pre svoje zdravie a uvidíte, že to bude príjemná ranná zmena.

autobus, cesta autobusom, mestská hromadná doprava, mhd
Pamätáte si, kedy ste šli naposledy do práce autobusom?

Dnes je viac ako kedykoľvek predtým potrebné chrániť životné prostredie a bojovať proti jeho znečisťovaniu. Vždy lepšie malými krôčikmi, ako vôbec.

Prekvapili vás niektoré naše triky? Koľko z nich sa vám darí dodržiavať? Alebo máte ešte iný, praktický eco friendly tip pre vodičov? Neváhajte a podeľte sa oň v komentároch.

Zanechať komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here