Prečo je Marc Márquez tak úspešný na Sachsenringu?

1197

Od roku 2010, číslo 93 vyhralo každý závod na Nemeckom okruhu. Čo robí Sachsenring tak dobrým okruhom pre jazdca teamu Repsol Honda?

Dominancia Marca Márqueza na Sachsenringu

Nezáleží na tom či je slnečno alebo prší, či je asfalt nový alebo starý, či je horúco alebo zima. Marc Márquez dokázal vyhrať 8 závodov v rade na Sachsenringu a vždy štartovať z prvého miesta. S týmito štatistikami nie je divu, že úradujúci majster je jedným z najlepších a najuznávanejších jazdcov právom. Je veľa dôvodov prečo to možno tvrdiť aj o okruhu Sachsenring.

Sachsenring
Marc Márquez #93 je na Sachsenringu neporazitelný.

Okruh ľavotočivých zákrut?

Prvým z nich je, že Sachsenring je traťou, ktorá sa jazdí v protismere hodinových ručičiek. V tomto je okruh rovnaký ako závody Enduro na bahnitých tratiach, ktorých sa Marc Márquez pravidelne účastní a vyrastal na nich. S dĺžkou len 3671 metrov, je najkratším okruhom MotoGP. To znamená krátke kolá, ktoré sú taktiež typické pre závody Enduro,  ktoré Marc miluje. Sachsening má taktiež veľký počet ľavotočivých zákrut – až 10 z 13. Keď zvážime, že Marc Márquez preferuje ľavotočivé zatáčky. Takže nieje prekvapením, že je najrýchlejším jazdcom na Nemeckej MotoGP.

Sachsenring
Marc Márquez #93 je kráľom ľavotočivých zákrut.

V podstate na Nemeckom okruhu od zákruty číslo 4 po zákrutu číslo 10 sa neustále zatáča vľavo. To vytvára nerovnomernú záťaž na pneumatiky, keďže ľavá strana pneumatiky sa zahrieva zatiaľ čo pravá chladne. Toto býva problematické pri vjazde do pravotočivej zatáčky číslo 11 – rýchly klesajúci úsek so zlou viditeľnosťou a miestom pre chyby.

Niektorí jazdci uberú v tomto úseku z plynu a sústredia sa radšej na ideálnu jazdnú stopu a stratia tak trochu z času v tomto úseku. Iní jazdia zákrutou na maximálny výkon aj keď nevidia výjazd zo zatáčky v tejto časti trate s vierou, že vletia do rýchlej pasáže trate v čo možno najvyššej rýchlosti. Toto je veľmi náročné pretože jazdcova trasa musí byť takmer dokonalá ak nechce vyletieť z trate, ale môže tak získať pár desatín sekundy navyše, ktoré môžu rozhodnúť o víťazovi závodu. Po tom čo sme videli Marca Márqueza neustále zlepšovať svoje skóre znova a znova nie je divu, že je to bojový typ jazdca. Ktorý sa na tejto trati neustále zlepšuje a posúva vpred.

Marc Márquez drží momentálne rekord za najrýchlejšie kolo na tomto okruhu s časom 1:20.366

Taktiež má tretí najvyšší počet víťaztiev na Sachsenringu po Hailwoodovi(9) a Agostinim(10). Avšak, jeho predchodcovia držia tieto víťazstvá na staršom a dlhšom tvare okruhu, nie na tom, ktorý sa na MotoGP jazdí dnes.

Marc Márquez a Sachsenring:

  • Víťazstvá: 8, 125cc (1), Moto2 (2), MotoGP (5)
  • Najrýchlejšie kolá: 4, 125cc (1), MotoGP (3)

Zanechať komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here