Márquez sa stal 4. najúspešnejším jazdcom v histórii Grand Prix

1135

Vďaka 77. víťazstvu v kariére sa Márquez stal štvrtým najúspešnejším jazdcom v histórii Grand Prix, potom čo postavil fanúšikov zo sedadiel na ceste k víťazstvu na napínavej Veľkej cene San Marína, zatiaľ čo Jorge Lorenzo si pripísal ďalšie body.

Tím Repsol Honda sebavedomo vstúpil do pretekov na 27-kolovej Veľkej cene San Marina po sľubnom rannom zahrievacom kole, keď Marc Márquez skončil prvý a Jorge Lorenzo iba 1,5 sekundy za ním.

Po bleskovom štarte pretekov vchádzal Marc Márquez do prvej zákruty už na štvrtej pozícii a o pár zákrut neskôr sa rýchlo posunul vyššie na tretie miesto. Líder majstrovstiev sveta, potom čo sa v štvrtom kole predral okolo Viñalesa, sa rozhodol dotiahnuť vedenie Fabia Quartarara na jednu sekundu. Náskok Francúza sa čoskoro znížil na dve desatiny, avšak Márquez sa rozhodol počkať, kým zaútočí. Ako sa počet kôl postupne znižoval, vládnuci majster sa začal približovať a vyvíjať na mladého francúzskeho jazdca zvýšený tlak.

Na začiatku posledného kola Márquez na RC213V s hrmotom obehol Quartarara smerujúc do 1. zákruty, potom obaja spolu nakrátko súperili o pozíciu, predtým ako Márquez na konci kola urobil svoj ťah a prešiel cieľom 0,903 s pred Quartararom, čím sa vrátil na najvyššie stupne víťazov po predošlých druhých miestach. Výhra ho posunula o 93 bodov bližšie k titulu pred Andreom Doviziosom v rebríčku Majstrovstiev sveta MotoGP, pričom do konca zostalo šesť pretekov. Ziskom 77. víťazstva v kariére sa Márquez taktiež  posunul pred Mikea Hailwooda,  a tým sa do histórie zapísal ako štvrtý najúspešnejší jazde v histórii Grand Prix.

Lorenzo získava 14. miesto

Jorge Lorenzo jazdil v pretekoch konzistentne a v celkovom poradí sa mu darilo postupne postupovať vyššie. Nakoniec Lorenzo ziskom 14. miesta poznačil svoj návrat zo zranenia po sebe nasledujúcimi bodovanými finišmi. Päťnásobný majster sveta nebol schopný dosiahnuť svoj cieľ a skončiť v rozdiele do 30 sekúnd od víťaza preteku kvôli zníženej priľnavosti.  Povzbudivým znamením pre Lorenza bolo, že po pretekoch cítil menej bolesti, a teší sa na to, ako bude opäť bojovať v Aragone.

Honda opúšťa Misano zvýšením svojho náskoku v Majstrovstvách výrobcov na 60 bodov pred najbližším rivalom Ducati, zatiaľ čo tím Repsol Honda znížil stratu na tím Ducati v Majstrovstvách tímov na iba 25 bodov. Na 14-kolovom Gran Premio Michelin de Aragón, ktoré sa uskutoční 22. septembra, sa tím Repsol Honda bude snažiť udržať svoje napredovanie, keďže sa vrátia na španielsku pôdu.

Marc Márquez

1. miesto

Márquez sa stal 4. najúspešnejším jazdcom v histórii Grand Prix.

„Úprimne povedané, vedel som, že nie je potrebné vyhrať, pretože som videl ako Rins vypadol a Dovizioso bol od nás ďaleko, avšak mal som nejakú  extra motiváciu.“ Len som sa snažil zostať s Fabiom čo najbližšie sa dalo a nakoniec som zvažoval, či to skúsim alebo nie. V poslednom kole som sa rozhodol ísť. Vedel som, že Fabio bol v sektore 3 veľmi rýchly, a tak som urobil svoj ťah predtým a roh som čo najviac uzavrel. Fabio dnes odjazdil veľmi dobré preteky. Dnes som pretekal tak inteligentne, ako som len mohol, a popravde, vyhrať v Taliansku je krásne, ale ešte krajšie je mať náskok 93 bodov. “

Jorge Lorenzo

14.miesto

Lorenzo skončil na VC San Marína na 14. mieste.

 „Ak sme v Silverstone dokázali predčiť naše očakávania, dnes sme to, žiaľ, nedokázali urobiť a úprimne, očakával som trochu viac. Čakal som, že moje tempo bude bližšie k víťazovi, asi 1,5 sekundy, ale v skutočnosti to bolo viac. Po preteku som však bol v lepšej fyzickej kondícii a počas tréningu sme boli schopní byť bližšie ako predtým – a to je pozitívne. Priľnavosť počas pretekov klesla a nemyslím si, že nám to pomohlo. Teším sa na Aragon, aby som mohol fyzicky viac zatlačiť a tvrdšie trénovať, keďže sa môj zdravotný stav zlepšuje.“

Ak chcete mať aktuálny prehľad zo sveta MotoGP, prečítajte si ďalšie články.

Zanechať komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here