Nedotknuteľný Márquez vyhral VC Aragónska

815

Marc Márquez zakončil perfektný víkend v domácom prostredí na VC Aragónska bezchybným 23-kolovými pretekom, keď líder svetového šampionátu potvrdil svoju dominantnú pozíciu zo začiatku víkendu. Jeho tímový kolega Jorge Lorenzo ostal po náročných pretekoch hladný po bodoch.

Po dokonalom štarte vystrelil Marc Márquez vpred a okamžite si vytvoril pol sekundový náskok už po niekoľkých zákrutách, ktorý na konci prvého kola vzrástol na celú sekundu. Jazdiac kolá v priemere o pol sekundy rýchlejšie ako jazdci za ním po väčšinu pretekov si Márquez rýchlo vybudoval neprekonateľný náskok 5,5 sekundy do polovice dĺžky pretekov.

Márquez na VC Aragónska získal 52. víťazstvo.

V polovici pretekov sa Viñalesovi podarilo získať niekoľko desatín, ale Márquez rýchlo zareagoval , aby rozdiel medzi nimi zastabilizoval. Napokon neprekonaný Márquez získal svoje 78. víťazstvo v kariére z 200 štartov na Grand Prix o 4,8 sekundy pred svojimi zbožňujúcimi domácimi fanúšikmi. Márquez teraz opúšťa Aragon s celkovo 300 bodmi do hodnotenia Majstrovstiev sveta, 98 bodov pred druhým umiestneným Andreom Doviziosom.

Podobne ako jeho spolujazdec, aj Jorge Lorenzo vyletel zo štartovacej čiary vpred a čoskoro sa po niekoľkých kolách ocitol v prvej desiatke. Postup Lorenza pokračoval a zaplietol do súboja s Takaakim Nakagamim z tímu LCR Honda predtým, ako, bohužiaľ, vypadol z boja o bodovanú pozíciu. l. Tempo Lorenza zradila slabá priľnavosť zadného kolesa po prvých kolách  a on pochopil, že nedokáže naplniť potenciál, ktorý ukázal na začiatku víkendu.

Vďaka víkendovým výsledkom ostáva Honda s náskokom 65 bodov pred Ducati  umiestneným na druhom mieste v Majstrovstvách konštruktérov a v dôsledku Márquezovho víťazstva sa tím Repsol Honda posunul do 24 bodov pred tím Ducati v Majstrovstvách tímov.

Jazdci ako aj tímy teraz začínajú prípravy na Veľkú cenu Thajska, ktorá sa uskutoční dňa 6. októbra. Pretek Buriram predstavuje začiatok najintenzívnejšej časti sezóny MotoGP štyrmi pretekmi za päť týždňov a ponúka Márquezovi prvú šancu vyhrať Majstrovstvá sveta v MotoGP za rok 2019.

Marc Márquez VC Aragónska

1.miesto

 „Bol som presvedčený o svojej stratégii a o tom, čo som musel urobiť. Mal som dobrý pocit od chvíle, keď som odišiel z boxov, takže som vedel, že by som mohol na začiatku zatlačiť a vytvoriť náskok štyri alebo päť sekúnd a jednoducho to tak udržať a príliš sa netlačiť. V jednej fáze pretekov som videl, že sa Viñales o niečo priblížil, a tak som trochu viac zatlačil na dve alebo tri kola a náskok som stabilizoval. Vyzeralo to ľahko, avšak nebolo to vôbec tak. Celý víkend sme tvrdo pracovali, aby sme dosiahli svoje limity. Bolo úžasné vyhrať tu pred našimi domácimi fanúšikmi, takže Vám musím všetkým poďakovať! “

Márquez zostáva lídrom šampionátu.

Jorge Lorenzo

20.miesto

 „Na začiatku pretekov som veľmi dúfal v dobrý výsledok po tom, čo sa mi podarilo dobre vyštartovať a v úvodných kolách som bol celkom konkurencieschopný. Bohužiaľ som pocítil pokles priľnavosti na zadnej pneumatike a od začiatku pretekov som s tým bojoval.  Snažil som sa to zvládnuť tak, že budem jazdiť čo najhladšie , ale postupne som sa prepadal nižšie. Je to škoda, radšej by som rozbehol preteky zle a skončil vysoko. Stále si však vieme vziať z pretekov aj pozitíva, pretože sme sa dozvedeli viac o nastaveniach, a môžem byť spokojný s tým, ako mi  niektoré pasáže tohto víkendu vyšli. Gratulujem Marcovi a Repsol Honda k veľkému víťazstvu.“

Chcete získať aktuálne informácie z MotoGP? Prečítajte si ďalšie články.

Zanechať komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here