Zhrdzavený výfuk – čo teraz?

Venujete dostatočnú pozornosť pri kontrole auta aj výfuku? Ak výfuk nekontrolujete, môže sa vám to vypomstiť.

6721
Rated 0,0 out of 5

Výfuk v aute slúži na odvádzanie výfukových plynov z motora, znižovanie emisií a znižovanie hluku, ktorý motor produkuje. Ak teda nie ste vlastníkom športového auta, pri ktorom si práve tieto zvuky motora užívate. Viete však, že výfukové potrubie je vhodné miesto pre vytvorenie hrdze? Čo vám môže hrdza na aute spôsobiť, hrozí vám pri jej kontrole nejaká pokuta a prečo by ste sa mali snažiť ju odstrániť? Dozviete sa v tomto článku.

zhrdzavený výfuk, výfuk, hrdza
Výfuk patrí medzi tie časti auta, ktoré vedia rýchlo zhrdzavieť.

Prečo výfuk hrdzavie

Výfuk a výfukové potrubie patria k tým častiam vozidla, ktoré najrýchlejšie postihne hrdza. Pomaly sa začne rozširovať a keď dôjde k prehrdzaveniu, vzniká problém. Hrdza najčastejšie postihuje výfuky kvôli tomu, že nie sú chránené karosériou ani krytom a často sa prehrievajú.

Tým, že sa rýchlo a pravidelne zahrievajú a po skončení jazdy zasa chladnú, sú vhodným miestom na vznik hrdze. Tieto teplotné zmeny dokonca aj urýchľujú korodovanie. Z vonkajšieho prostredia korózií napomáhajú aj faktory ako voda a rôzne nečistoty na cestách.

Na vznik hrdze má veľký vplyv najmä posypová soľ počas zimných mesiacov. Aj v tomto prípade vznik hrdze len urýchľuje. Spolu so soľou sú na cesty sypané aj drobné kamienky, ktoré spôsobujú škrabance a tie sú práve vhodným miestom pre hrdzu.

Prejavy hrdze

To, že máte zhrdzavený výfuk zistíte jednoducho, podľa typického červenohnedého zafarbenia. Hrdza môže ovplyvniť nefunkčnosť výfuku v tom, že nebude správne fungovať spaľovací systém motora. Dokonca môže výfuk rozožrať tak, že spraví diery.

Pravidelná prevencia pred vznikom korózie na vašom aute sa určite oplatí

Deravý výfuk budete hneď aj počuť, pretože vaše auto bude vydávať hlučné zvuky alebo klepať a môže sa prejaviť aj zníženým výkonom vášho auta. Hrdza sa môže prejaviť aj v jednotlivých spojoch výfuku a rozožrať ich, čím môže aj úplne odpadnúť.

Ako sa zbaviť hrdze

Aby ste predišli vzniku hrdze, musíte sa o svoje auto dôkladne starať. Pravidelná údržba je dobrou prevenciou pred vznikom nielen hrdze. Viac a konkrétnejšie o tom, ako predísť jej vzniku alebo ako sa dá odstrániť, si môžete prečítať v našom článku Hrdza – nenápadný nepriateľ našich vozidiel.

Katalyzátor

Významnou súčasťou výfuku je katalyzátor, bez neho by výfuk sám od seba nefungoval. Jeho funkcia je transformovať škodlivé látky z motora tak, aby boli menej škodlivé. V aute sa najviac využívajú keramické katalyzátory, ale stále sa nájdu také autá, ktoré majú katalyzátor s kovovou zložkou.

ODPORÚČAME

Univerzálny katalyzátor 🚗

Potrebujete nový katalyzátor? Vyberte si z našej ponuky univerzálnych, vhodných pre každého ✔️

Emisná kontrola

Ak katalyzátor nefunguje správne, prejaví sa to na emisnej kontrole zvýšenými emisiami z výfuku auta.  To, že katalyzátor nefunguje správne, zistíte aj pomocou lambda sondy, ktorá vyhodnotí chybu a rozsvieti kontrolku na palubnej doske. Práve zhrdzavené a poškodené výfukové potrubie tieto emisie zvyšuje a pri emisnej kontrole vám môže narobiť problémy. Ak vaše auto presiahne povolené limity, bude vyhodnotené ako nespôsobilé na prevádzku.

Tieto normy sa rokmi neustále zvyšujú, a tak majú staršie autá veľký problém prejsť emisnou kontrolou. Preto je potrebné hrdzu na výfukoch eliminovať, realizovať pravidelnú údržbu, aby sa emisné hodnoty redukovali a v prípade veľkého poškodenia výfuk vymeniť úplne.

Posledné kusy

Zhrdzavená rúra či koleno výfuku? 😔

Netrápte sa! Objednajte si z našej širokej ponuky autodielov vhodnú náhradu ✔️ Ponúkame rôzne typy rúr i kolien výfuku od výrobcu IZAWIT.

Doklady k EK

Pri emisnej kontrole vám postačí predložiť osvedčenie o evidencii vášho vozidla. Ako prebieha, čo všetko okrem výfukových plynov sa na emisnej kontrole meria a ako sa na ňu pripraviť vám priblíži článok Ako sa pripraviť na STK a EK.

Oprava výfuku

Ak ste zdatný, výmenu výfuku môžete skúsiť aj sami vlastnými silami alebo to necháte na autoservis. Výmena výfuku nie je zrovna jednoduchá vec, preto ak si na to netrúfate, nechajte to radšej na odborníkov, aby ste nenarobili viac škôd ako úžitku. Ak sa predsa len podujmete na domácu výmenu výfuku, môže vám pomôcť nasledujúci video návod, ako výfuk vymeniť.

Cena opravy

Ceny výmeny výfuku v autoservisoch sú rôzne. Záleží podľa toho, či ho meníte celý alebo len nejaké časti.

Ceny začínajú na úrovni 10-20 €, ale dokážu sa vyšplhať aj na vyše 100 €.

výmena výfuku, zhrdzavený výfuk, výfuky
Výmena výfuku je komplikovaná, preto ju radšej nechajte na odborníkov

Kompletná výmena všetkých častí výfuku sa pohybuje približne okolo 70-80 €, avšak záleží podľa toho, aký model auta vlastníte.

Ak potrebujete vyhľadať autoservis vo vašom okolí, v ktorom vám výfuk opravia, môžete využiť portál, ktorý vám odporučí tie najlepšie autoservisy, kde danú službu vykonávajú.

Pokuta

To, že máte zhrdzavený a poškodený výfuk, môžu príslušné orgány pri cestnej kontrole vyhodnotiť ako zlý technický stav vozidla a udeliť vám pokutu do výšky 50 €. Dokonca vám môžu zobrať technický preukaz a nepovoliť vám pokračovať ďalej v jazde.

TOP VÝBER

Nová objímka výfuku 🚗

Dôležitou súčasťou výfuku je aj objímka výfukového potrubia. Máte FIAT, MARCEDES či PEUGEOT a potrebujete novú? Ste na správnom mieste 👇

Dbajte na pravidelnú údržbu

Pokutu ani odpadnutý výfuk určite nechce nikto z nás. Preto pravidelne kontrolujte a starajte sa o výfuk, aby sa korózia nerozšírila tak, že vám narobí diery alebo vám výfuk počas cesty odpadne.

Prečítajte si tiež: Kam na STK vo vašom okolí

Zanechať komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here