Ako vybrať správny olej do motorky?

Na jar začína sezóna pre motorkárov. Ku začiatku neodmysliteľne patrí jej správna údržba, kde radíme aj výmenu oleja. Viete, ako vybrať olej do motorky? V článku vám ponúkame všetky odpovede na najčastejšie otázky!

4678
Rated 5,0 out of 5

Už ste zahájili motorkovú sezónu? Predtým, ako vysadnete prvýkrát po zime (ale aj pre zimou) na motorku, je nevyhnutná správna príprava motorky na sezónu. Jedným z dôležitých krokov je kontrola a doplnenie moto oleja. Vedieť, aký olej do motorky vybrať je veľmi podstatné, pretože mazacie potreby nie sú pre každú motorku rovnaké.

Olej je nevyhnutnou súčasťou, či už motora v automobile, motorke, alebo záhradnej technike. Pri jeho nákupe by ste sa mali zamerať predovšetkým na jeho vlastnosti zloženie alebo značenie. Ak sa chcete o olejoch do motoriek dozvedieť viac, určite pokračujte v čítaní článku, ktorý vám zodpovie všetky otázky ohľadne správneho výberu.

Ako vybrať správny olej do motorky, motorka, tmavá motorka, olej do motorky
A čo vy, viete si vybrať olej do motorky?

Na čo slúži moto olej?

Na začiatok by ste mali vedieť, na čo sa olej do motorky vlastne používa. Olej je jedna zo základných tekutín, ktorá slúži na zníženie trenia, ktoré vzniká pohybom rôznych častí motora. Olej má šesť základných funkcií, a to hlavne:

  • tesniť,
  • mazať,
  • zabezpečovať odvod tepla,
  • chrániť proti vzniku korózii,
  • čistiť trecie časti od nečistôt,
  • tlmiť.
TOP

Moto oleje pre Vašu motorku!

Výber olejov s potrebnými vlastnosťami pre všetky motocykle.

🟠 stopercentné mazanie

🟠 syntetické, polosyntetické, minerálne

Z čoho je olej do motorky zložený?

Olej do motorky, alebo inak povedané motorový olej, sa skladá zo základného oleja a aditív, ktoré mu dodávajú potrebné vlastnosti. Takýmito aditívami sú napríklad antioxidanty, ktoré potláčajú jeho starnutie, detergenty, ktoré bojujú proti vzniku usadenín, disperzanty, protikorózne prísady, depresanty, modifikátory trenia a iné aditíva, ktoré zlepšujú jeho vlastnosti.

Ak používate minerálny olej, nikdy ho nemiešajte so syntetickým alebo polysyntetickým

Špecifikácia motorových olejov

Viete, ktoré parametre sú pri motorových olejoch najdôležitejšie?

Viskozita

Viskozita patrí medzi jednu z najdôležitejších vlastností olejov. Predstavuje mieru odporu a schopnosť tiecť. Riedke tekutiny, ako je napríklad voda, majú nízku hladinu viskozity, naopak napríklad olej SEA 140 ju má vysokú, čo znamená, že vyteká pomaly. Viskozitu oleja je možno definovať prostredníctvom dvoch hodnôt.

Prvou hodnotu je číslo pri písmene W, ktoré označuje zimnú viskozitu. Čím je hodnota pri písmene W nižšia, tým môže byť teplota viac pod nulou a olej nezhustne (poznáme hodnoty 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W).

Druhou hodnotou, ktorá sa nachádza za pomlčkou je označenie letnej viskozity oleja. Značí sa hodnotami 20, 30, 40, 50 a 60. Čím je vyššia hodnota, tým vyššia môže byť teplota okoliahustota oleja ostane rovnaká (neredne). Tým, že olej zostane potrebne hustý, zabezpečí dostatočné mazanie motora. Oleje s najvyšším označením sú vhodné do krajín s vysokými teplotami. Naopak, v krajinách, kde panuje mierne podnebie, postačí olej s číslami 30 alebo 40.

ODPORÚČAME

Repsol pre moju motorku

🟠 Mazací olej je určený na všeobecné použitie v nízko výkonných 4-taktných motoroch.

🟠 Je vhodný pre širokú škálu motocyklov a je zásadne odporúčaný pre použitie v meste.

🟠 Odoláva aj veľmi vysokým teplotám.

JASO MA

Japonská organizácia pre automobilové normy (JASO) si navrhla svoje vlastné normy výkonnosti a kvality pre japonské motory. Čo by ste o nej mali vedieť?

Základné vlastnosti oleja do motorky.
Medzi základné funkcie moto oleja patrí tesnenie, minimalizovanie trenia a opotrebovania, ale aj chránenie proti vzniku korózií.
  • Norma JASO T904 je dôležitá hlavne pre motocyklové motory.
  • JASO T904-MA a JASO T904-MA2 vznikli za účelom rozšírenia schválených olejov na použitie pri mokrej spojke.
  • Oleje MA2 umožňujú vyšší trecí výkon.
  • Norma JASO T904-MA2 reprezentuje oleje, ktoré sú určené na využitie v mokrej spojke. Z tohto dôvodu sa používajú v skútroch, ktoré majú plynulo meniteľný prevod.
  • Pre dvojtaktné motory sa využíva norma JASO M345 (FA, FB, FC, FD).
  • Oleje, ktoré spĺňajú normy JASO-MA sú vhodné na prevádzku spojky za mokra.

A ako vybrať olej do auta? Neviete? Aj tomuto sme sa venovali a môžete si o tom prečítať v jednom z našich blogov.

API

Klasifikácia API pochádza od Amerického ropného inštitútu, ktorý stanovuje minimálne výkonnostné štandardy pre mazivá.

API delí motory podľa ich typov na:

  • benzínové motory označujú sa pomocou písmena S,
  • naftové motory – označujú sa pomocou písmena C.

Motorové oleje pre dvojtaktné motory (mopedov, skútrov, motocyklov) sa najčastejšie označujú takto:

  • pre mopedy a  malé motory – API TA
  • oleje pre skútre a motory – 50 až 200 cm – API TB
  • motorové oleje určené pre vysoko zaťažiteľné a vysokoobrátkové motory – API TC

Najčastejšie otázky na moto olej od motorkárov

Kedy je správny čas na jeho výmenu?

Veľa jazdcov rieši otázku, kedy je najvhodnejší čas na výmenu oleja. Je to na jeseň pred zazimovaním motorky, alebo na jar pred zahájením sezóny?

Odpovede na túto otázku sú častokrát rôzne. Jedni tvrdia, že najvhodnejší čas výmeny oleja je na jeseň, aby sa nečistoty nedostávali do motora, iní tvrdia, že sa olej v nádrži počas zimy znehodnocuje.

Olej vymeňte vždy aspoň raz ročne.

Interval výmeny oleja je veľmi individuálny a záleží na type motorky. Informáciu o tom, ako často je potrebné meniť olej na konkrétnom type, nájdete v servisnej knižke. My odporúčame meniť olej každých odjazdených 6 000 kilometrov. Častejšia výmena oleja však motorke nijak neuškodí, ba naopak jej iba prospeje.

motorka, retro motorka, výmena oleja v motorke
Nezabúdajte na to, že meniť olej v motorke je potrebné aspoň raz ročne

Ako vybrať správny olej?

Trh ponúka veľké množstvo druhov a značiek olejov určených do motoriek. Ako si však vybrať ten správny? Ideálnym riešením pri výbere je riadiť sa podľa pokynov, ktoré stanovil výrobca motorky. V servisnej knižke nájdete informáciu o norme a viskozite, ktorú musí vybraný olej spĺňať.  

Prečo je dôležité zvoliť správny olej do motorky?

Mnoho šoférov využíva racingový, teda pretekársky olej, aj v prípade, že motorku využíva na bežné jazdenie. Racingový olej pri takýchto jazdách nedokáže dosiahnuť optimálnu teplotu, čo sa odzrkadlí na prekĺzaní spojky.

Použitie pretekárskeho oleja môže viesť k zníženiu výkonu v dôsledku hydrodynamického trenia. Na bežné jazdenie sa preto odporúča používať oleje s normou JASO-MA, ktoré sú určené na tento štýl jazdenia. Normy zákazníka neinformujú o tom, aký je olej kvalitný, ale o tom, kde sa olej používa a aké má vlastnosti.

Odporúčame

Na motorku jedine s GARMIN ZUMO XP 🏍️

Táto GPS navigácia, ktorá je vlajkovou loďou navigácií GARMIN, okrem iného prináša

  • displej s vysokým jasom a ľahkým ovládaním aj v rukaviciach 📲
  • absolútnu odolnosť voči vode 💧
  • batériu s výdržou až 6 hodín 🔋
  • držiak s integrovaným napájacím káblom 🔌

Sú oleje do auta vhodné aj do motorky?

Medzi olejom do auta a motorky nie je žiadny extra veľký rozdiel. Olej do motorky však musí obsahovať rôzne špecifiká, ktoré nie sú obsiahnuté v oleji do automobilov.

Do automobilu sa používa zvlášť motorový a prevodovkový olej. Pri motorkách sa moto olej využíva aj na mazanie prevodovky. Tento olej má viac mazacích vlastností a pridaných aditív, vďaka ktorým pracuje prevodovka motorky tak, ako má. Preto v prípade využívania auto oleja hrozí nedostatočné mazanie prevodovky.  Z tohto dôvodu vám odporúčame vždy využívať len oleje, ktoré sú určené priamo pre motorky.

Je možné miešať oleje?

Ak používate minerálny olej, nikdy ho nemiešajte so syntetickým, alebo polysyntetickým. Tieto oleje rozpúšťajú usadeniny v motore. Vždy, keď chcete prejsť z minerálneho na iný druh oleja, najprv vyčistite motor, a až potom vymieňajte olej.

výmena oleja, motorový olej, motorové oleje
Používanie olejov do auta v motorkách sa neodporúča, môže dôjsť k nedostatočnému mazaniu prevodovky

Ako vymeniť olej v motorke?

Výmena oleja v motorke nie je žiadna náročná činnosť. Olej je ideálne vypúšťať zo zahriateho motora. Je to z toho dôvodu, že keď je motor zahriaty, má olej ideálnu viskozitu, a vtedy dokáže vytiecť kompletne celý. Po zahriatí motora vypnite motorku a postavte ju nad nádobu určenú na zachytávanie vytekajúceho oleja. Nezabúdajte na to, že olej je v takomto prípade horúci. Taktiež si na vypúšťanie oleja vyhraďte dostatok času.

Pri výmene oleja vám odporúčame vymeniť taktiež aj olejový filter – a to aj napriek tomu, že v príručke motorky nájdete informáciu, že filter sa mení v rôznych intervaloch. Jeho výmena nie je veľmi finančne náročná. Preto ho môžete meniť vždy, keď meníte olej.

Po vypustení starého a výmene olejového filtra môžete naliať nový olej a skontrolovať, či ste naliali dostatočné množstvo. Následne naštartujte motorku a nechajte ju chvíľku bežať. Po jej vypnutí znovu skontrolujte, či je oleja dosť. V prípade potreby olej znovu dolejte. Nasledujúce video zobrazuje návod, ako čo najjednoduchšie vymeníte olej spolu s olejovým filtrom vo vašej motorke.

Čo robiť s použitým olejom?

V prípade, že ste si olej nechali vymeniť v servise, vás táto otázka nemusí zaujímať. V servise ho ekologicky zlikvidujú za vás. Ak ste sa rozhodli o výmenu doma, určite nezabúdajte na to, že olej je nebezpečný odpad, ktorý nikdy nesmiete vyhodiť do komunálneho odpadu, alebo vyliať do prírody. Kam teda s ním?

Použitý motorový olej vám zoberú v niektorých zberných dvoroch. Druhou možnosťou je skúsiť osloviť autoservis, ktorý vám ho za poplatok zoberie. Podotýkame tiež, že  motorový olej by ste mali odovzdať v pôvodom obale.

TOP

Chráň sa airbag vestou 🦺

  • kompatibilná s bundami rôznych výrobcov
  • s reakčnou dobou 200 ms
  • s možnosťou pripnutia k nohaviciam
  • s reflexnými prvkami
  • s hmotnosťou 1,3 kg

Neoddeliteľnou časťou výbavy každého motorkára je prilba, druhým najdôležitejším bezpečnostným prvkom je airbag vesta. Už ste o nej počuli? Prečítajte si o airbag vestách viac v našom novom článku!

Zanechať komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here